NCERT Book Class 10th English Book Lesson-01 Question and Answer

NCERT Book Class 10th English Book Lesson-01 Question and Answer

NCERT Book Class 10th English Book Lesson-01 Question and Answer Think About

Q 1. What kind of a person do you think the narrator, a veterinary surgeon, is? Would you say he is tactful as well as full of common sense?

Ans.- The narrator is a skilled veterinary doctor. He tactfully listens about Tricky’s unhealthy condition but he knows will how to tackle the without medicines.

Q 2. Do you think Tricki was happy to go home? What do you think will happen now?

Ans.- Tricki was very happy to go home because he loved his mistress very much. Now he will be again allowed to over-eat and will again fall ill owing to lack of exercises and over-eating at Mrs. Pumphrey’s house.

Q3. Do you think this is a real-life episode, or mere fiction? Or is it a mixture of both?

 Ans.- I think it is a mixture of both, a real episode and fiction. In real life we see some rich people overfeed their pet and then hospitalize it. The author, mixing his own ideas, Produces humour and pity.

NCERT Book Class 10th English Book Lesson-01 Question and Answer Talk About

Q 1. This episode describes the silly behaviaour of a rich woman who is foolishly indulgent, perhaps because she is lonely. Do you think suvh people a merely silly, or can their actions cause harm to others?

Ans.- Actions of people like Mrs. Pumphrey can cause harm to others as Tricki harmed by over-indulgence of Mrs. Pumphrey. She fed him with extra food like malt, cod liver oil, and Horlicks which harmed him greatly.

Q 2. Do you think there are also parents like Mrs. Pumphrey?

Ans.- Yes, there are also parents like Mrs. Pumphrey, who are foolishly indulgent and feed their children with extra food even when it is not really needed.

Q 3. What would yhou do if you were-

(i) a member of the staff in Mrs. Pumphrey’s household,

Ans.- If I were member of the staff in Mrs. Pumphrey’s household. I would be occupied in looking after her little dog Tricki. I would be busy feeding, bathing, giving him exercise, marking him sleep, turning his cushions and dressing him etc

(ii) a neighbor? What would your life be like, in general?

Ans.- If I were a neighbor of Mrs. Pumphrey, I would be greatly amused at her over-indulgent behavior towards Tricki, her little dog.

          I think, sometimes, I might advise, Mrs. Pumphrey to take care of Tricki along right direction. I would ask her not to overfeed him. I would also advise her to give him exercises to keep him fit.

Q 4. What would you do if you were in the narrator’s place?

Ans.- If I were in the narrator’s place, I would openly tell Mrs. Pumphrey that her dog needed environment, exercise and restricted diet and not surgery.

NCERT Class-10 Social Science Quiz Lesson 01

1 thought on “NCERT Book Class 10th English Book Lesson-01 Question and Answer”

  1. Pingback: Child Development and Pedagogy Book - Be Notesi

Leave a Comment

Your email address will not be published.